20 Haziran 2010 Pazar

Koton'a Yakıştıramadım

Taklidin her çeşidine karşıyım. Elle'in Yaz 2010 Alışveriş rehberine bakarken geçen yaz aldığım Marc Jacobs babetlerin diğer versiyonunu görünce çok şaşırdım. Ben ilk resimdeki beyazı almıştım ama diğerini mi alsam diye de düşünmüştüm. O yüzden hafızama kazınmış! :) Meğer dergide gördüklerim Koton'muş!!! Fiyatı da 49,90 TL. Esinlenmeyi anlarım ama Hakan Yıldırım gibi tasarımcılarla çalışan bir markanın bu kadar bariz bir şekilde kopya çekmesine inanamıyorum. Yorumu size kalmış. Önümüzdeki günlerde Galata Moda Haftasın'da ünlü bir tasarımcının "yok artık" denilecek bir taklidini gördüm. O da çok yakında burda ;)

18 yorum:

sunset dedi ki...

koton için ilk bu zara nın yüz baskılı tuniği de taklit etmişti hem de birebir aynı yüzle maalesef

KRİSTAL KÜRE dedi ki...

çok fena gerecekten. dun magazaları dolasırken Koton'a girmedim. O kdr kızdım yani :)

Bellek Kutusu dedi ki...

Koton ilk kez yapmıyor bunu Kristal Küre'cim, geçen sezon da H&M'in siyah saten babetlerini birebir taklit etmiş, üstelik outlet mağazasında sattığı ayakkabıya H&M'den daha fazla fiyat koymuştu:)
Ayağımda aynı ayakkabı olmasa inanmayacaktım:D

pınar dedi ki...

Taklit kötü bir şey tabi ki, ama şu da bir gerçek, her kesimin blog yazarları kadar maddi durumu yok. Galatamoda'da gördüğünüz tasarımcı taklidini ben de kınıyorum, eminim "ben yeni entel türk modacısı, buna şu kadar fiyat da koyarım" tribindedir bu taklide kalkışan.
Ama Koton'un taklit politikası beni o kadar irrite etmiyor, biri 500 tl diğer 50 tl ise her kesimin giymeye hakkı var diye düşünüyorum.

KRİSTAL KÜRE dedi ki...

ben de herkesin her şeyi giymeye hakki olduguna inaniyorum ama birebir taklite yine de karsiyim. o kiz suratini birebir ayni yapmak yerine benzer ama farkli bir grafikle yapabilirdi. bi de artik outletlerden her seyi uygun fiyatlara bulmak mumkun. mesela beymen %75+20 yapıyor outletinde ;)

.: Renkli Bilezikler :. dedi ki...

Kristal Küre'cim, sadece Koton değil bir çok markada yanyana mağazalarında taklit ürünler satıyor. Mesela Steve Madden'daki bütün ayakkabılar dünya markalarının taklidi gibi bir durum var. Ayrıca Steve Madden'daki ayakkabılar da Polo Garage gibi markalar tarafından taklit ediliyor. İki kere taklit yani!

Bir de benim Polo Garage'dan 55 TL'ye aldığım sandalet Steve Madden'da 155 lira ise taklidin de taklidinde fark var demektir:))

iremmic dedi ki...

yuh hakkaten benzemiş filan değil bariz araklamış bari bişeylerini değişseymişin yaa kotoncum, o kadar mı yaratıcılıkta sıkıntılısınız =)

Esra dedi ki...

yok artık diyorum...

Merve dedi ki...

İnanmıyorum tonla para döktüm aldım bende geçen sene..ayıp yani anca bu kadar olur :(

Unknown dedi ki...

iide kotonun herşeyi taklit . Dünya markalarını toplayıp kendie koleksiyon yapıyor. bu seneye kadar hep aynıydı bu senen yeni hakan yıldırım koleksiyonu ekledi. bu yüzden ben pek şaşırmadım cnm. bu arada seni bloğumda mimledim kristal kürecim

Deli Aşına Kendi Gönenirmiş dedi ki...

bu kadari da fazla!

Stil Direktoru dedi ki...

oahha cidden pes ya, iyi yakalamışsın yavrum

KRİSTAL KÜRE dedi ki...

akıllara ziyan ama daha bombası geliyor yrn ;)

Sevinc dedi ki...

yuh diyorum.ayıp ya

e.gul dedi ki...

Merhaba,
1 ay kadar önce bir blogger daha yazmıştı (Şuanda nerede okuduğumu hatırlıyamıyorum). Sonrasında Kotona gittim ve olayı kendi gözlerimle gördüm. Bunun üzerine Koton'a bir mail yazdım.

Gelen cevabı aktarıyorum.

"Öncelikle değerli paylaşımınız için teşekkür ederiz.

Ürünlerimizin yaratılması aşamasında orijinal tasarımlar kullanılmakta olup, E-Posta’nızda bahsi geçen konu, değerlendirilmek üzere ilgililere iletilecektir.

Saygılarımızla,

Çiğdem K."

Sonrasında inceleme aşamasına yardımcı olması açısında hatırlayamadığım bloggerın (üzgünüm, hatırlarsam hemen yazacağım) sayfasından kotondaki babetin fotoğrafını alıp yanına da marc jacobs babetin fotoğrafını ekleyerek cevap yazdım. Tahmin edeceğiniz üzere cevap gelmedi.

Bu durumun beni ilgilendirme sebebi ise haksız rekabetin ortaya çıkması.

Bazı markalar tasarıma para ödeyerek koleksiyonlarını oluşturuyorlar. Bu koleksiyonunu özenle hazırlamak isteyen firmalara haliyle ekstra bir maliyet demek. Ayrıca tasarımın tutulup tutulmayacağı riskini ve zararını da düşünmek demek.
Koton ise bu noktada haksız rekabet oluşturuyor. Zaten tanınmış bir tasarımcının zaten piyasada tutunmuş olan modelini alıp mağazasına 49 TL den koyması çok normal. Satar mı kaygısı yok, tasarımcı maliyeti yok (Eğer ki bu modeli ben yaptım diye Koton'a biri kakalamadıysa =/ ).

KRİSTAL KÜRE dedi ki...

eğer biri bu modeli ben yaptim diye kakaladiysa da Koton'u kurtarmaz bu durum cünkü moda dünyasından bu kadar kopuksa da Koton için bi o kadar kötü ;)

bence cevap bekleme. bu kadar bariz bi seye ne diyebilirler ki? :)

ALIŞVERİŞ CİNİ dedi ki...

Hahah aynısını yapmışlar. Ama 25 TL fiyat da çok iyiymiş hani, Marc Jacobs alamayanlar için gayet iyi bir alternatif. Koton da sonuçta moda şeyleri ucuza satmayı motto edinmiş bir marka benim gözümde. Tasarım tarafı o kadar da ağır basmıyor bence. Bu esinlenmeye de kızmadım o yüzden :)

Adsız dedi ki...

koton bunu gizli saklı ayıp diye değil bariz övünerek yapıyo , geçen sene bi kataloğunda ürünlerinin esinlenildiği(!) modacıların giysilerini koymuş yanlarına kendi taklitlerini kıoymuştu trendiz gibilerinden:)) dolce gabbananın gemili gemici trikosunu yapmıştı onu hatırlıyorum

Bi Bunlara da Göz Atın ;)

Related Posts with Thumbnails